Werkgebied Den Haag, Rijswijk, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg

Luisteren en vragen stellen: daar zijn onze vrijwilligers mee aan de slag gegaan tijdens de incompanytraining van VPTZ Nederland. Deze dag leerde ons onder andere dat actief luisteren hard werken is: “Het was verrassend. In het begin vond ik het moeilijk om mij te concentreren, daarom heb ik mijn ogen dicht gedaan. Het werkte vertragend en ik liet het op mij afkomen. Ik voelde direct verbinding.”

In deze training op maat zijn wij onder begeleiding van Helmy Swinkels dieper in gegaan op de soorten vragen die we stellen, de verschillende lagen in het gesprek, verbale en non-verbale communicatie, je eigen referentiekader én luistergewoontes.

Een greep uit de reacties van de aanwezigen: ‘geschonken en ontvangen vertrouwen’, ‘verklaarbare wijsheid’, ‘extra werk, oefening en dankbaarheid’, ‘ervaren verbinding’. Al met al een mooie dag, waarin iedereen actief meedacht en heel open was.